Aksamitne naleśniki

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: 1 osoba

Aksamitne naleśniki



Mąka Basia Wrocławska

Składniki

Na ciasto
  • • 425 g (2 i pół szklanki) Mąki Basi Wrocławskiej
  • • 1 szklanka wody
  • • ½ szklanki wody gazowanej
  • • Pół szklanki mleka
  • • 1 jajko
  • • Szczypta soli
  • • Łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki bez oleju należy wymieszać łyżką dokładnie w misce. Aby ciasto na naleśniki było aksamitne i gładkie, nie należy używać miksera, tylko sitko. Ciasto przecedzamy, a pozostałe grudki przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy olej i smażymy naleśniki na suchej patelni. Smacznego 

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis