Babka cytrynowa
Składniki
Ciasto na babkę- • 4 jajka
- • 200 g masła
- • Skórka i sok z cytryny
- • 200 g cukru
- • 2 łyżki cukru waniliowego
- • 150g mąki Bssia Tortowa Extra
- • 70 g mąki ziemniaczanej
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1 szklanka cukru pudru
- • 4 łyżki soku z cytryny
- • Około 100 g malin
Sposób przygotowania:
Ciasto
Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp zmielonymi migdałami lub bułką tartą.
W rondelku rozpuść masło i dodaj sok i skórkę z cytryny, a następnie ostudź.
Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej, gładkiej masy.
Do ubitych jajek dodaj przesiane obie mąki i krótko zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do ciasta masło i ponownie zmiksuj.
Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i piecz babkę ok 45 min w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół – bez termoobiegu) Po upieczeniu ostudź babkę, a w między czasie przygotuj lukier z malinami.
Lukier
Cukier puder wymieszaj z podgrzanym sokiem z cytryny. Połową lukru udekoruj babkę, następnie umyte maliny rozdrobnij w rękach i obłóż nimi babkę, a następnie polej drugą częścią lukru.
Smacznego.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!