Babka cytrynowa

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Babka cytrynowa w towarzystwie malin



Basia

Składniki

Ciasto na babkę
  • • 4 jajka
  • • 200 g masła
  • • Skórka i sok z cytryny
  • • 200 g cukru
  • • 2 łyżki cukru waniliowego
  • • 150g mąki Bssia Tortowa Extra
  • • 70 g mąki ziemniaczanej
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
  • • 1 szklanka cukru pudru
  • • 4 łyżki soku z cytryny
  • • Około 100 g malin

Sposób przygotowania:

Ciasto
Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp zmielonymi migdałami lub bułką tartą. W rondelku rozpuść masło i dodaj sok i skórkę z cytryny, a następnie ostudź. Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej, gładkiej masy. Do ubitych jajek dodaj przesiane obie mąki i krótko zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do ciasta masło i ponownie zmiksuj. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i piecz babkę ok 45 min w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół – bez termoobiegu) Po upieczeniu ostudź babkę, a w między czasie przygotuj lukier z malinami.
Lukier
Cukier puder wymieszaj z podgrzanym sokiem z cytryny. Połową lukru udekoruj babkę, następnie umyte maliny rozdrobnij w rękach i obłóż nimi babkę, a następnie polej drugą częścią lukru. Smacznego.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis