Babka czekoladowa

trudność: Średnie
czas: 75 min.
porcje: 3 osoby

Składniki

Ciasto
  • • 500 g Basi Tortowej Extra
  • • 350 g cukru
  • • 250 g masła
  • • 4 jaja
  • • ¾ szklanki mleka lub śmietany
  • • 3 łyżki kakao
  • • 50 g gorzkiej czekolady
  • • Opakowanie proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Ubić białka z 4 jaj. Masło utrzeć do białości, dodać 250 g cukru, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubite białka. Rozdzielić ciasto na połowę i jedną z części zmieszać z kakao, rozpuszczoną czekoladą i pozostałą ilością cukru (100 g). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, najpierw warstwę jasną, następnie warstwę ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1-1,5 godziny.

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis