Babka czekoladowa
Składniki
Ciasto- • 500 g Basi Tortowej Extra
- • 350 g cukru
- • 250 g masła
- • 4 jaja
- • ¾ szklanki mleka lub śmietany
- • 3 łyżki kakao
- • 50 g gorzkiej czekolady
- • Opakowanie proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Ubić białka z 4 jaj. Masło utrzeć do białości, dodać 250 g cukru, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubite białka. Rozdzielić ciasto na połowę i jedną z części zmieszać z kakao, rozpuszczoną czekoladą i pozostałą ilością cukru (100 g). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, najpierw warstwę jasną, następnie warstwę ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1-1,5 godziny.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!