Babka czekoladowa
Składniki
Ciasto- • 500 g Basi Tortowej Extra
- • 350 g cukru
- • 250 g masła
- • 4 jaja
- • ¾ szklanki mleka lub śmietany
- • 3 łyżki kakao
- • 50 g gorzkiej czekolady
- • Opakowanie proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Ubić białka z 4 jaj. Masło utrzeć do białości, dodać 250 g cukru, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubite białka. Rozdzielić ciasto na połowę i jedną z części zmieszać z kakao, rozpuszczoną czekoladą i pozostałą ilością cukru (100 g). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, najpierw warstwę jasną, następnie warstwę ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1-1,5 godziny.
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!