Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 250 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
  • • 125 ml mleka
  • • 25 g świeżych drożdzy
  • • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • • 1 jajko
  • • 50 gram masła
  • • szczypta soli
Nadzienie
  • • 250 g malin
  • • 2 łyżki mleka
  • • 1 żółtko
Kruszonka
  • • 4 łyżki mąki
  • • 20 g zimnego masła
  • • 1 łyżka cukru pudru
  • • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Przygotowanie rozczynu
Zacznij od podgrzania mleka - musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości. 
Przygotowanie ciasta
W dużej misie lub misie miksera planetarnego wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Zrób w środku wgłębienie i wlej do niego rozczyn, po czym zgarniając mąkę do środka wymieszaj całość, z pomocą łyżki. Następnie dodaj jajko i dalej mieszaj zgarniając mąkę, po czym wyrabiaj masę dłońmi lub z pomocą haka do miksera przez około 10 minut. Po tym czasie, nie przerywając wyrabiania, dodaj partami stopione i przestudzone masło. Całość wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. 
Przygotowanie kruszonki
Rozcieraj ze sobą mąkę, cukier i drobno pokrojone zimne masło, do powstania okruszków, po czym połącz składniki w jednolite ciasto. 
Formowanie i pieczenie bułeczek
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę na podsypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 12 części i z każdej z nich uformuj bułeczkę o grubości 1 cm. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym odstaw na ok. 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułeczkami. W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie i umieść w nim maliny. Wierzch drożdżówek posmaruj rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posyp rozdrobnioną kruszonką oraz migdałami. Malinianki piecz przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis