Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Składniki
Ciasto- • 250 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
- • 125 ml mleka
- • 25 g świeżych drożdzy
- • 50 g drobnego cukru do wypieków
- • 1 jajko
- • 50 gram masła
- • szczypta soli
- • 250 g malin
- • 2 łyżki mleka
- • 1 żółtko
- • 4 łyżki mąki
- • 20 g zimnego masła
- • 1 łyżka cukru pudru
- • płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Przygotowanie rozczynuZacznij od podgrzania mleka - musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.
W dużej misie lub misie miksera planetarnego wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Zrób w środku wgłębienie i wlej do niego rozczyn, po czym zgarniając mąkę do środka wymieszaj całość, z pomocą łyżki. Następnie dodaj jajko i dalej mieszaj zgarniając mąkę, po czym wyrabiaj masę dłońmi lub z pomocą haka do miksera przez około 10 minut. Po tym czasie, nie przerywając wyrabiania, dodaj partami stopione i przestudzone masło. Całość wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Rozcieraj ze sobą mąkę, cukier i drobno pokrojone zimne masło, do powstania okruszków, po czym połącz składniki w jednolite ciasto.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę na podsypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 12 części i z każdej z nich uformuj bułeczkę o grubości 1 cm. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym odstaw na ok. 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułeczkami. W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie i umieść w nim maliny. Wierzch drożdżówek posmaruj rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posyp rozdrobnioną kruszonką oraz migdałami. Malinianki piecz przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!