Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • 250 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
  • • 125 ml mleka
  • • 25 g świeżych drożdzy
  • • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • • 1 jajko
  • • 50 gram masła
  • • szczypta soli
Nadzienie
  • • 250 g malin
  • • 2 łyżki mleka
  • • 1 żółtko
Kruszonka
  • • 4 łyżki mąki
  • • 20 g zimnego masła
  • • 1 łyżka cukru pudru
  • • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Przygotowanie rozczynu
Zacznij od podgrzania mleka - musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości. 
Przygotowanie ciasta
W dużej misie lub misie miksera planetarnego wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Zrób w środku wgłębienie i wlej do niego rozczyn, po czym zgarniając mąkę do środka wymieszaj całość, z pomocą łyżki. Następnie dodaj jajko i dalej mieszaj zgarniając mąkę, po czym wyrabiaj masę dłońmi lub z pomocą haka do miksera przez około 10 minut. Po tym czasie, nie przerywając wyrabiania, dodaj partami stopione i przestudzone masło. Całość wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. 
Przygotowanie kruszonki
Rozcieraj ze sobą mąkę, cukier i drobno pokrojone zimne masło, do powstania okruszków, po czym połącz składniki w jednolite ciasto. 
Formowanie i pieczenie bułeczek
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę na podsypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 12 części i z każdej z nich uformuj bułeczkę o grubości 1 cm. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym odstaw na ok. 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułeczkami. W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie i umieść w nim maliny. Wierzch drożdżówek posmaruj rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posyp rozdrobnioną kruszonką oraz migdałami. Malinianki piecz przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis