Babka drożdżowa

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 1,4 kg Basi Extra Wypiek
  • • 200 g cukru
  • • Kostka roztopionego masła (ok. 1 szklanka)
  • • 10 całych jaj
  • • 10 żółtek
  • • 1 l mleka
  • • 60 g drożdży
  • • 100 g rodzynków
  • • Ekstrakt z wanilii
  • • Starta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Jaja oraz żółtka rozkłócić z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po 15 minutach dodać sklarowane letnie masło, ekstrakt waniliowy, rodzynki i ponownie wyrobić ciasto, które następnie należy pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy (1 forma 2 kg lub dwie standardowe formy 0,8-1 kg). Ciasto powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości, nakryć ściereczką. Gdy ciasto podrośnie do 2/3 wysokości formy – wstawić do dobrze i równomiernie nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Ciasto piec godzinę. Po upieczeniu należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ wstrząśnięte bardzo łatwo opada.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis