Babka drożdżowa
Składniki
Ciasto- • 1,4 kg Basi Extra Wypiek
- • 200 g cukru
- • Kostka roztopionego masła (ok. 1 szklanka)
- • 10 całych jaj
- • 10 żółtek
- • 1 l mleka
- • 60 g drożdży
- • 100 g rodzynków
- • Ekstrakt z wanilii
- • Starta skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Jaja oraz żółtka rozkłócić z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po 15 minutach dodać sklarowane letnie masło, ekstrakt waniliowy, rodzynki i ponownie wyrobić ciasto, które następnie należy pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy (1 forma 2 kg lub dwie standardowe formy 0,8-1 kg). Ciasto powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości, nakryć ściereczką. Gdy ciasto podrośnie do 2/3 wysokości formy – wstawić do dobrze i równomiernie nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Ciasto piec godzinę. Po upieczeniu należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ wstrząśnięte bardzo łatwo opada.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!