Bananowy chleb

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Prosty przepis na bananowy chlebek z orzechami włoskimi.



Mąka Basia Pszenna Pełnoziarnista

Składniki

Ciasto
  • • 1,5 szklanki (225g) mąki Basi z pełnego przemiału
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • • pół szklanki (110g) cukru pudru
  • • 1 jajko
  • • 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
  • • kilka kropel aromatu wanilinowego
  • • 4 dojrzałe banany
  • • 65g orzechów posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Przygotować formę keksową – wysmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Następnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier z 1 łyżeczką soli i wymieszać w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i aromat wanilinowy. Dodać do suchych składników wymieszane jajka, pokrojone banany, orzechy i mieszać aż się delikatnie połączą. Z ciasta ukształtować bochenek. Włożyć ciasto do formy i piec przez 50 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć i grubo pokroić. Najlepiej smakuje podawane na ciepło, posmarowane masłem i polane miodem.

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis