Barszcz z uszkami

trudność: Trudne
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Na barszcz
  • • 2kg buraków
  • • 2,5 l wody
  • • 2 kwaśne jabłka
  • • 2 marchewki
  • • 1 cebula
  • • 4 ząbki czosnku
  • • 2 liście laurowe
  • • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • • Kilka suszonych grzybów
  • • sól
  • • pieprz
  • • cukier
  • • ocet
Na uszka
  • • 500g suszonych grzybów
  • • 1 cebula
  • • 2 łyżki oleju
  • • sól
  • • pieprz
  • • 2 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
  • • letnia woda
  • • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Barszcz
Buraki obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki. Marchewkę i cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie składniki zalać wodą i powoli gotować na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na noc. Następnego dnia powtórzyć – gotować na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia, dodać przyprawy i odstawić.
Uszka
Przygotować uszka. Grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać za pomocą wąskiej szklanki. Na każde wycięte ciasto wyłożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z gorącym barszczem.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis