Barszcz z uszkami
Składniki
Na barszcz- • 2kg buraków
- • 2,5 l wody
- • 2 kwaśne jabłka
- • 2 marchewki
- • 1 cebula
- • 4 ząbki czosnku
- • 2 liście laurowe
- • Kilka ziaren ziela angielskiego
- • Kilka suszonych grzybów
- • sól
- • pieprz
- • cukier
- • ocet
- • 500g suszonych grzybów
- • 1 cebula
- • 2 łyżki oleju
- • sól
- • pieprz
- • 2 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
- • letnia woda
- • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Barszcz
Buraki obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki. Marchewkę i cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie składniki zalać wodą i powoli gotować na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na noc. Następnego dnia powtórzyć – gotować na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia, dodać przyprawy i odstawić.
Uszka
Przygotować uszka. Grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać za pomocą wąskiej szklanki. Na każde wycięte ciasto wyłożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z gorącym barszczem.
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.