Biszkopt pomarańczowy

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 185 g kefiru
  • • 110 g masła
  • • 3 duże jajka
  • • Skórka z pomarańczy
  • • 220 g Mąka Basia Extra Wypiek do tortów i biszkoptów
  • • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 160g drobnego cukru
Pomarańcze w syropie
  • • 2-3 sztuki soczystych pomarańczy
  • • 150g cukru
  • • 100ml wody

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania pomarańczy.
Pomarańcze dokładnie wyczyść i wyparz. Pokrój na grube plastry (potrzebujesz tyle, aby pokryć nim dno tortownicy 23cm). W płaskim, szerokim naczyniu zagotuj wodę z cukrem. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na wodę z cukrem wyłóż plastry pomarańczy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min.
Ciasto
W naczyniu wymieszaj kefir z rozpuszczonym i lekko wystudzonym masłem. Dodaj jajka, cukier, skórkę otartą z pomarańczy i roztrzep rózgą. Do składników mokrych dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj szybko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj przygotowane plastry pomarańczy, a na nie wylej przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 min lub dłużej do suchego patyczka. Po upieczeniu ponakłuwaj lekko ciasto i nasącz syropem, który pozostał z przygotowania pomarańczy. Pozostaw 2 łyżki syropu. Po wystudzeniu ciasto odwróć dnem do góry, a plastry pomarańczy, które teraz będą wierzchem ciasta polej pozostałym syropem, aby pięknie błyszczały. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis