Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

trudność: Łatwe
czas: 45 min.
porcje: >4 osób

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami



Mąka Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów

Składniki

Biszkopt
  • • 3/4 szklanki Mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
  • • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • • 5 jajek
  • • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Krem
  • • 500 gram serka mascarpone
  • • 250 ml śmietanki 30%
  • • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatki
  • • 250 gram świeżych truskawek
  • • Opcjonalnie - ulubiony likier lub syrop do nasączenia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie biszkoptu
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. W przepisie użyto szklanki o pojemności 250 ml. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę (uwaga, żeby nie przebić), pod koniec ubijania powoli, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po kolei zółtka, dalej ubijajac. Do masy jajecznej wsypujemy (najlepiej przy pomocy sitka) obie mąki. Całość delikatnie mieszamy z pomocą szpatułki, do połączenia skłądników. To bardzo ważne, aby na tym etapie nie używać już miksera - wtedy nasz biszkopt będzie puszysty. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nie smarujemy niczym boków. Przekładamy ciasto do tortownicy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut (najlepiej sprawdzić metodą suchega patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy formę z wysokości 30 cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie kremu
Serek mascarpone ubijamy z cukrem waniliowym. W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Następnie do masy mascarpone dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie łączymy.
Składanie ciasta
Boki ostudzonego biszkoptu oddzielamy z pomocą nożyka. Dzielimy go na 2 części. Blaty przekładamy kremem i pokrojonymi truskawkami. Opcjonalnie, biszkopt można wcześniej nasączyć ulubionym likierem lub syropem z wody, cukru i cytryny. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem, ciasto można dodatkowo udekorować truskawkami i cukrem pudrem.

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis