Brownie bez cukru z daktylami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 110 g masła
  • • 75g mąki Basia orkiszowa
  • • 170g miękkich suszonych daktyli
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • 70 g kakao
  • • 70 ml mleka
  • • 2 duże jajka
  • • 80g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Ciasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść w garnuszku i pozostaw do wystudzenia. W misce umieść drobno posiekane daktyle, dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko, jajka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj stopione masło i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, wymieszaj do połączenia składników.
Pieczenie
Formę o wymiarach 20x20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch, posyp resztą malin i lekko wciśnij do ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 min. Ciasto powinno być wilgotne.

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis