Brzdąc
Składniki
Biszkopt- • 200 g mąki Basia Extra Wypiek typ 400
- • 150 g cukru
- • 6 jajek
- • szczypta soli
- • 180 g (1 szklanka) cukru pudru
- • 2-3 łyżki kakao
- • 1 litr śmietany 30%
- • 20 g (ok. 2 łyżeczki) żelatyny
- • stabilizator – opcja
- • ¾ szklanki wody
- • 1 łyżka cukru
- • ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Do biszkoptu będziecie potrzebować jajek o temperaturze pokojowej, zatem odpowiednio wcześniej wyjmijcie je z lodówki. Żółtka oddzielcie od białek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie
ubijanie. Kiedy masa już trochę “urośnie”, kontynuując ubijanie, zacznijcie dodawać cukier. Białka koniecznie ubijcie na sztywno. Następnie ubijcie żółtka. Kiedy staną się puszyste i jasne- dodajcie je do ubitych białek. Przy pomocy miksera połączcie oba składniki. Teraz
do masy dodajcie mąkę. Rekomendowany do tego ciasta rodzaj to Basia Extra Wypiek typ 400, która przeznaczona jest do robienia biszkoptów. Przesiejcie mąkę przez sito i całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników. Formę do ciasta wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto do formy.
Pieczenie
Biszkopt włóżcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, środkowa półka, bez termo-obiegu. Biszkopt musi się piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawcie do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Kiedy biszkopt będzie stygł, przygotujcie krem.
Rozpocznijcie od żelatyny: do miseczki dodajcie żelatynę oraz ok.100 ml (z całości) śmietanki. Pozostawcie żelatynę na około 10-15 minut, do spęcznienia. Wy w tym czasie ubijcie śmietanę z cukrem
pudrem. Jeśli używacie zwykłej śmietany do gotowania, dodajcie do niej stabilizator. W przeciwnym wypadku uzyskacie masło! Dodajcie
kakao do ubitej śmietany i połączcie składniki. Spęczniałą żelatynę włóżcie do kuchenki mikrofalowej- na kilka chwil lub do momentu kiedy żelatyna rozpuści się w śmietanie. Uważajcie, by nie zagotować żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do kakaowego kremu i znów wszytko wymieszajcie przy pomocy miksera
Poncz
Do wody dodajcie cukier i sok z cytryny. Wymieszajcie całość.
Składanie „Brzdąca”
Wystudzony biszkopt przekrójcie na 2 blaty. Pierwszy blat wraz z papierem do pieczenia umieśćcie w formie w której piekł się biszkopt. Nasączcie biszkopt przygotowanym ponczem i dodajcie połowę kremu Połóżcie drugi blat, dodajcie poncz i wyłóżcie drugą połowę kremu. Powierzchnię kremu wyrównajcie i wykonajcie wzorek na całej powierzchni ciasta. Brzdąca włóżcie do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja
Na powierzchni kremu wykonajcie wzorek wg uznania - krem bez wzorku zrobionego widelcem, kartonikiem czy grzebieniem cukierniczym - to nie jest Brzdąc!
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!