Bułeczki drożdżowe

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 500g mąki Basia Extra Wypiek
  • • 40g drożdży
  • • 220ml mleka
  • • 100g cukru
  • • 80g masła
  • • 1 jajko
  • • ½ łyżeczki soli
Dodatki
  • • maliny i cukier lub dżem malinowy, lukier.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w lekko ciepłym mleku.
Dodaj trochę mąki i odstaw do wyrośnięcia. W rondelku rozpuść masło i wystudź. Do wyrośniętego zaczynu dodaj jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki i zagnieć ciasto. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeśli używasz świeżych malin w między czasie przygotuj je. Do rondelka wsyp dwie szklanki malin i podgrzej, dodaj cukru do smaku i gotuj na małym ogniu około 10 min aż masa zgęstnieje, następnie wystudź. Możesz też użyć gotowego dżemu malinowego i dodaj parę świeżych malin. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na prostokąt ok 30cm na 40cm. Na ciasto wyłóż przygotowanie wcześniej maliny. Ciasto zwiń w roladę, a następnie pokrój ją na ok 2-3 cm kawałki. Ślimaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy) i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20min. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25minut. Po ostudzeniu polej ślimaczki lukrem. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis