Bułeczki drożdżowe
Składniki
Ciasto- • 500g mąki Basia Extra Wypiek
- • 40g drożdży
- • 220ml mleka
- • 100g cukru
- • 80g masła
- • 1 jajko
- • ½ łyżeczki soli
- • maliny i cukier lub dżem malinowy, lukier.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w lekko ciepłym mleku.
Dodaj trochę mąki i odstaw do wyrośnięcia.
W rondelku rozpuść masło i wystudź.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki i zagnieć ciasto. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jeśli używasz świeżych malin w między czasie przygotuj je. Do rondelka wsyp dwie szklanki malin i podgrzej, dodaj cukru do smaku i gotuj na małym ogniu około 10 min aż masa zgęstnieje, następnie wystudź. Możesz też użyć gotowego dżemu malinowego i dodaj parę świeżych malin.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na prostokąt ok 30cm na 40cm. Na ciasto wyłóż przygotowanie wcześniej maliny. Ciasto zwiń w roladę, a następnie pokrój ją na ok 2-3 cm kawałki. Ślimaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy) i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20min.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25minut.
Po ostudzeniu polej ślimaczki lukrem.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób
Jagodzianki z maślaną kruszonką
Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!