Bułeczki ze szpinakiem

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Bułeczki ze szpinakiem



Mąka Basia Żytnia Pełnoziarnista

Składniki

Zaczyn
  • • 200 g wody
  • • 150 g mąki Basia
  • • 150 g maki Basia żytnia
  • • 6 g świeżych drożdży
Ciasto
  • • 210 ml wody
  • • 90 ml piwa
  • • 200 g ziemniaczanego puree
  • • 16 g świeżych drożdży
  • • 410 g mąki Basia
  • • 160 g mąki Basia żytnia
  • • 18 g soli
  • • 150 g szpinaku

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Etap 2
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę. 
Etap 3
Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Fondant czekoladowy
Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Deser czekoladowy z płynnym środkiem.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis