Bułeczki ze szpinakiem
Składniki
Zaczyn- • 200 g wody
- • 150 g mąki Basia
- • 150 g maki Basia żytnia
- • 6 g świeżych drożdży
- • 210 ml wody
- • 90 ml piwa
- • 200 g ziemniaczanego puree
- • 16 g świeżych drożdży
- • 410 g mąki Basia
- • 160 g mąki Basia żytnia
- • 18 g soli
- • 150 g szpinaku
Sposób przygotowania:
1 EtapSkładniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę.
Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.