Bułeczki ze szpinakiem

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Bułeczki ze szpinakiem



Basia

Składniki

Zaczyn
  • • 200 g wody
  • • 150 g mąki Basia
  • • 150 g maki Basia żytnia
  • • 6 g świeżych drożdży
Ciasto
  • • 210 ml wody
  • • 90 ml piwa
  • • 200 g ziemniaczanego puree
  • • 16 g świeżych drożdży
  • • 410 g mąki Basia
  • • 160 g mąki Basia żytnia
  • • 18 g soli
  • • 150 g szpinaku

Sposób przygotowania:

1 Etap
Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Etap 2
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę. 
Etap 3
Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis