Chleb „Baltonowski”

trudność: Łatwe
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Chleb „Baltonowski”


Mąka Basia Pszenna Chlebowa

Składniki

  • • mąka Basia Chlebowa pszenna typ 680 - 750 g
  • • olej - 30 ml
  • • sól - 22 g
  • • drożdże świeże – 3 g
  • • woda - 450 g

Sposób przygotowania:

Do mąki dodać sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wymieszać wszystko ręką tylko do połączenia się składników. Miskę przykryć talerzem i pozostawić na 8-10 h.
Ciasto na chleb wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować podłóżny bochenek. Położyć na papier do pieczenia i przykryć ręcznikiem. Pozostawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. z 1 blaszką z wyposażenia piekarnika. Przed pieczeniem- chleb naciąć i obficie skropić wodą. Na gorącej blaszce umieścić chleb wraz z papierem. Pieczenie: 230 stopnii- 15 min. 200 stopni- 30 minut.
Opcja
ostatnie 2 minuty pieczenia: skropić ponownie chleb wodą, podnieść temperaturę do 250 stopni. Włączyć funkcję grill+ termoobieg. Gotowy chleb wystudzić na kratce

Mogą Cię zainteresować

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis