Chleb „Baltonowski”
Składniki
- • mąka Basia Chlebowa pszenna typ 680 - 750 g
- • olej - 30 ml
- • sól - 22 g
- • drożdże świeże – 3 g
- • woda - 450 g
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wymieszać wszystko ręką tylko do połączenia się składników. Miskę przykryć talerzem i pozostawić na 8-10 h.
Ciasto na chleb wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować podłóżny bochenek. Położyć na papier do pieczenia i przykryć ręcznikiem. Pozostawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. z 1 blaszką z wyposażenia piekarnika. Przed pieczeniem- chleb naciąć i obficie skropić wodą. Na gorącej blaszce umieścić chleb wraz z papierem. Pieczenie: 230 stopnii- 15 min. 200 stopni- 30 minut.
Opcja
ostatnie 2 minuty pieczenia: skropić ponownie chleb wodą, podnieść temperaturę do 250 stopni. Włączyć funkcję grill+ termoobieg. Gotowy chleb wystudzić na kratce
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!