Chleb orkiszowy
Składniki
Ciasto na chleb- • 450g Mąki Tortowej Orkiszowej Basia
- • 250ml wody
- • 20g drożdży
- • ½ łyżeczka soli
- • ½ łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy
W misce umieść suche składniki: przesianą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolej wody i połącz ze sobą składniki. Wymieszane składniki odstaw na 20 minut, przykryte bawełnianą ściereczką.
Wyłóż papierem do pieczenia formę w której będzie pieczony chleb. Następnie wlej do niej ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia, przykrywając je bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 50 minut.
Gotowy chleb pozostaw do wystygnięcia. Gdy ostygnie możesz zabrać się za krojenie i robienie kolorowych kanapek dla swojej pociechy. Do wycinania wzorków z sera lub szynki użyj foremek do ciastek, dodaj kolorowe warzywa i gotowe!
Po upieczeniu dodaj ulubione dodatki, wycięte w różne kształty za pomocą foremek do ciasteczek :)
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Łatwe
30 min.
4 osoby
Fondant czekoladowy
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!