Chleb pszenny na zakwasie

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Pyszny bochenek domowego chleba


Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 500 g mąki Basia Tortowa Extra
  • • 2 łyżeczki soli
  • • 25 g roztopionego masła
  • • drożdże
  • • cukier
  • • woda

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie
Łączymy wszystkie składniki, powinniśmy otrzymać gęste ciasto. Odstawiamy je na około 1,5 godziny. Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy mąką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy około 40 minut w 210 C.

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis