Churrosy z sosem cynamonowo-czekoladowym

trudność: Średnie
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 250 ml mleka
  • • 50 g masła
  • • 1 łyżka cukru waniliowego
  • • 2 łyżki drobnego cukru
  • • Szczypta soli
  • • 190 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 4 jajka
Do smażenia
  • • Smalec lub olej rzepakowy
Do posypania
  • • drobny cukier lub cukier puder
Sos czekoladowy
  • • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • • Szczypta cynamonu
  • • 100 g czekolady deserowej
  • • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Churrosy
Mleko zagotuj z masłem, cukrem waniliowym, drobnym cukrem i szczyptą soli. Dodaj powoli przesianą mąkę, zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do oddzielnej miski i ostudź. Do ostudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, wyciskając ok 10cm kawałki. Końce odcinaj nożem. Smaż ok 2 minuty z każdej strony. Gotowe churrosy wykładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu posyp cynamonem i drobnym cukrem.
Sos czekoladowy
W garnku zagotuj śmietankę z cynamonem, połamaną na drobne kawałki czekoladą i masłem. Mieszaj, aż masa stanie się błyszcząca i jednolita. Do smaku można dodać odrobinę chilli lub rumu dla dorosłych:). Gotowe churrosy mocz w powstałym sosie. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis