Churrosy z sosem cynamonowo-czekoladowym

trudność: Średnie
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 250 ml mleka
  • • 50 g masła
  • • 1 łyżka cukru waniliowego
  • • 2 łyżki drobnego cukru
  • • Szczypta soli
  • • 190 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 4 jajka
Do smażenia
  • • Smalec lub olej rzepakowy
Do posypania
  • • drobny cukier lub cukier puder
Sos czekoladowy
  • • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • • Szczypta cynamonu
  • • 100 g czekolady deserowej
  • • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Churrosy
Mleko zagotuj z masłem, cukrem waniliowym, drobnym cukrem i szczyptą soli. Dodaj powoli przesianą mąkę, zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do oddzielnej miski i ostudź. Do ostudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, wyciskając ok 10cm kawałki. Końce odcinaj nożem. Smaż ok 2 minuty z każdej strony. Gotowe churrosy wykładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu posyp cynamonem i drobnym cukrem.
Sos czekoladowy
W garnku zagotuj śmietankę z cynamonem, połamaną na drobne kawałki czekoladą i masłem. Mieszaj, aż masa stanie się błyszcząca i jednolita. Do smaku można dodać odrobinę chilli lub rumu dla dorosłych:). Gotowe churrosy mocz w powstałym sosie. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis