Ciasta pieguski

trudność: Bardzo łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Prosty przepis na pyszne ciasteczka maślano-pomarańczowe z czekoladą.



Mąka Basia Tortowa orkiszowa

Składniki

Ciastka
  • • 300 g mąki Basia Tortowa Orkiszowa typ 450
  • • 100 g cukru
  • • 150 g masła
  • • 2 żółtka
  • • 5 g proszku (1 łyżeczka) do pieczenia
  • • szczypta soli
  • • aromat pomarańczowy lub starta skórka z 1 pomarańczy - do smaku
  • • krem czekoladowy – wg potrzeb
  • • czekolada - wg potrzeb

Sposób przygotowania:

Krem
Do wypełnienia ciasteczek możecie użyć swojego ulubionego kremu czekoladowego. Aby ułatwić sobie pracę przy nadziewaniu ciasteczek, proponujemy zamrozić wcześniej małe porcje kremu: przy użyciu 2 łyżeczek formujcie porcje kremu wielkości orzecha. Włóżcie je następnie do zamrażalnika na 40 minut.
Ciasto
Do wykonania ciasta polecamy Mąkę Basia Tortową Orkiszową. Rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie: mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, przygotowane masło, żółtka oraz aromat pomarańczowy. Całość wymieszajcie łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i wyróbcie je do połączenia się składników. Ciasto rozwałkujcie na grubość 3-5 mm. Przy pomocy szklanki wytnijcie z ciasta kółka, w każdym umieśćcie zamrożony krem czekoladowy, całość zamknijcie i zrolujcie pomiędzy rękoma, tak aby powstała kulka. Pozostałe ciasto wyróbcie i rozwałkujcie. Postępujcie w ten sposób, aż do wyczerpania się składników. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piegi
Pokrójcie czekoladę na małe kawałeczki i po kilka umieśćcie w każdym ciastku.
Pieczenie
Włóżcie ciastka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez termo obiegu, na środkową półkę. Ciastka pieczemy około 15 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią.

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis