Ciasteczka dietetyczne

Składniki

Masa na ciastka
  • • 1 szklanka płatków owsianych
  • • 1 szklanka otrębów owsianych
  • • 1 szklanki otrębów pszennych
  • • ½ szklanki mąki Basia z pełnego przemiału
  • • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • • 120 g żurawiny suszonej
  • • 80 g orzechów włoskich
  • • 2 łyżeczki cynamonu
  • • 1 szklanka soku – gruszkowego lub pomarańczowego 100%
  • • 2 jajka
  • • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
W głębokiej misce połącz wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce zmiksuj wszystkie mokre składniki. Do suchych składników dodaj mokre i połącz. Wilgotnymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Spłaszcz każdą kulkę mokrą łyżką i piecz w temperaturze 180 stopni do zrumienienia – około20-25 minut. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis