Ciasto biszkoptowe
Składniki
Biszkopt- • 5 jajek
- • 140 g cukru
- • 100 g Mąka Basia Extra Wypiek do tortów i biszkoptów
- • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 2 łyżki oleju
- • 1 łyżka soku z cytryny
- • 250g serka mascarpone
- • Skórka otarta z 1 cytryny
- • Sok z cytryny 2 łyżki
- • Cukier puder – około 2-3 łyżki
- • 125 g masła
- • Ok. 70 g cukru
- • 3-4 łyżki kakao
- • 3-4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto BiszkoptoweOddziel żółta od białek. Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj powoli, łyżka po łyżce, cukier. Miksuj aż powstanie gładka błyszcząca piana. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj olej i sok z cytryny i krótko zmiksuj. Na koniec dodaj przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe delikatnie przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 min, aż do suchego patyczka.
W czasie pieczenia przygotuj krem. Do zimnego serka mascarpone dodaj sok z cytryny, skórkę oraz cukier i zmiksuj. Wstaw krem do lodówki. Po upieczeniu, jeszcze gorący biszkopt przełóż na wilgotną, bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Zdejmij delikatnie papier, a następnie zwiń biszkopt razem ze ściereczką w roladę i pozostaw do wystudzenia. Po wystudzeniu rozwiń roladę. Wyłóż na nią przygotowany wcześniej krem cytrynowy. Ponownie zwiń biszkopt w roladę i odstaw do schłodzenia.
W czasie chłodzenia przygotuj polewę czekoladową – w rondelku rozpuść masło, cukier, kakao i mleko. Lekko wystudź i polej schłodzoną roladę. Pięknie wygląda przystrojona listkami mięty i skórki cytrynowej. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.