Ciasto drożdżowe z figami

Składniki

Ciasto
  • • 350 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 7 g suchych drożdży
  • • 70 ml ciepłego mleka
  • • Szczypta soli
  • • 60 g cukru
  • • 3 jajka
  • • 100 g stopionego i wystudzonego masła
  • • Skórka otarta z cytryny
  • • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
  • • Świeże figi
  • • 2 łyżki roztopionego masła
  • • Płatki migdałów
  • • Lukier do polania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe
Do miseczki wsyp drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru. Pozostaw na ok 10minut. Do dużej miski przesiej mąkę dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę, szczyptę soli, cukier, roztrzepane jajka, masło oraz przygotowane wcześniej drożdże z mlekiem. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie na stolnicy oprószonej mąką. Formę o wymiarach 21x21cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Z ciasta uformuj kwadrat i wyłóż nim formę do pieczenia. Na wierzch ciasta wetknij pokrojone na mniejsze kawałki figi. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrop ciasto dwiema łyżkami roztopionego masła Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu polej lukrem i posyp płatkami migdałów. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis