Ciasto drożdżowe z figami

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 350 g Mąki Basia Extra Wypiek
  • • 7 g suchych drożdży
  • • 70 ml ciepłego mleka
  • • Szczypta soli
  • • 60 g cukru
  • • 3 jajka
  • • 100 g stopionego i wystudzonego masła
  • • Skórka otarta z cytryny
  • • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
  • • Świeże figi
  • • 2 łyżki roztopionego masła
  • • Płatki migdałów
  • • Lukier do polania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe
Do miseczki wsyp drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru. Pozostaw na ok 10minut. Do dużej miski przesiej mąkę dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę, szczyptę soli, cukier, roztrzepane jajka, masło oraz przygotowane wcześniej drożdże z mlekiem. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie na stolnicy oprószonej mąką. Formę o wymiarach 21x21cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Z ciasta uformuj kwadrat i wyłóż nim formę do pieczenia. Na wierzch ciasta wetknij pokrojone na mniejsze kawałki figi. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika skrop ciasto dwiema łyżkami roztopionego masła Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu polej lukrem i posyp płatkami migdałów. Smacznego.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis