Ciasto Wiewiórka

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Proste ciasto, składające się ze składników, które wiewiórki lubią najbardziej :)



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 300 g mąki Basia Tortowa Extra typ 405
  • • 100 g cukru
  • • 100 g czekolady
  • • 3 lub 4 jabłka
  • • 4 szt jajek
  • • cukier puder - wg potrzeb
  • • 250 ml jogurtu naturalnego
  • • 1 łyżeczka kakao - opcja
  • • 100 ml oleju słonecznikowego
  • • 200 g orzechów włoskich
  • • 15 g (3 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • • 100 g rodzynek
  • • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto
Obierz jabłka i pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej rodzynki gorącą wodą. Rozdrobnij orzechy na mniejsze kawałki, możesz to zrobić przy pomocy blendera. Czekoladę pokrój w drobną kosteczkę. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie. Kiedy masa trochę urośnie, zacznij dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodaj olej oraz jogurt. Ubita masa jajeczna powinna mieć jasny kolor. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz je ze sobą mikserem . Dodaj pozostałe składniki: pokrojone jabłka, rozdrobnione orzechy, rodzynki (bez wody), czekoladę, przyprawę korzenną oraz kakao. Wszystko razem wymieszaj łyżką.
Pieczenie
Natłuszczona blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej gotowe ciasto i wyrównaj powierzchnię łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowa półkę bez termoobiegu. Powinno się piec ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis