Ciasto z porzeczkami
Składniki
Ciasto- • 400g mąki Basia Tortowa Extra
- • 280g miękkiego masła
- • 180g cukru pudru
- • 100g cukru
- • 4 jajka
- • łyżeczka proszku do pieczenia
- • 450g czerwonej porzeczki
- • prażone płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Ciasta z porzeczkami
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy 80g masła, 100g cukru oraz 150g mąki. Na delikatnie rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, a po chwili mąkę. Wymieszaj ze sobą składniki, następnie przełóż je do miski i ostudź.
W wolnej chwili nagrzej piekarnik do 180 stopni oraz wysmaruj masłem blaszkę. Opłucz porzeczki i oderwij owoce od gronek.
W osobnej misce ubijaj ok. 7 minut, 200g miękkiego masła z 200g cukru pudru na gładką masę. Nie przerywając ubijania dodawaj po 1 jajku w 2-3 minutowych odstępach czasowych, cały czas ubijając masę.
Do oddzielnej miski przesiej 250 g mąki, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Partiami połącz składniki z wcześniej ubitą masą, tak aby powstało gładkie ciasto.
Gotową masę przelej na blaszkę. Umieść na górze porzeczki. Następnie posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Piecz ciasto do suchego patyczka. Upieczone ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałów. Smacznego! :)
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Łatwe
30 min.
4 osoby
Fondant czekoladowy
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!