Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: 4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą



Mąka Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów

Składniki

Biszkopt
  • • Pół szklanki Mąki Basia Extra Wypiek do Biszkoptu
  • • 3/4 szklanki cukru
  • • 6 jajek
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
  • • 500 ml kremówki
  • • 3 łyżeczki żelatyny
  • • 2 łyżeczki cukru pudru
Beza
  • • 4 białka
  • • 200g cukru
  • • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • • Łyżeczka octu
Dodatki
  • • Dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Zmiksuj jajka z cukrem.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki, następnie dodaj je na blachę (25x40) wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w temp 170 stopni z funkcją termoobiegu. Ostudzony biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wymieszaj żelatynę z odrobiną wrzątku. Ubij kremówkę z cukrem pudrem i dodaj przestudzoną żelatynę. Przygotowaną masę wyłóż na biszkopt. Ubij białka dodając delikatnie cukier. Następnie dodaj mąkę i ocet. Wyłóż całość na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bezę piecz 15 minut w 160 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni i piecz 30 minut (z termoobiegiem). Ostudzoną bezę przełóż na posmarowany dżemem biszkopt. Gotowe ciasto umieść w lodówce. Smacznego :).

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis