Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: 4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą



Mąka Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów

Składniki

Biszkopt
  • • Pół szklanki Mąki Basia Extra Wypiek do Biszkoptu
  • • 3/4 szklanki cukru
  • • 6 jajek
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
  • • 500 ml kremówki
  • • 3 łyżeczki żelatyny
  • • 2 łyżeczki cukru pudru
Beza
  • • 4 białka
  • • 200g cukru
  • • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • • Łyżeczka octu
Dodatki
  • • Dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Zmiksuj jajka z cukrem.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki, następnie dodaj je na blachę (25x40) wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w temp 170 stopni z funkcją termoobiegu. Ostudzony biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wymieszaj żelatynę z odrobiną wrzątku. Ubij kremówkę z cukrem pudrem i dodaj przestudzoną żelatynę. Przygotowaną masę wyłóż na biszkopt. Ubij białka dodając delikatnie cukier. Następnie dodaj mąkę i ocet. Wyłóż całość na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bezę piecz 15 minut w 160 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni i piecz 30 minut (z termoobiegiem). Ostudzoną bezę przełóż na posmarowany dżemem biszkopt. Gotowe ciasto umieść w lodówce. Smacznego :).

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis