Ciasto z rabarbarem

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 4 jajka
  • • 1 szklanka drobnego cukru
  • • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • • ½ szklanki oleju roślinnego
  • • 240 mąki Basia Extra Wypiek
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 500g rabarbaru
  • • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, łodygi pokrój na ok 0,5 cm plasterki. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją góra-dół. Jajka wbij do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj aż powstanie gęsty, jasny krem (około 10min) Następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas miksując. Mąkę przesiej do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodaj około 1/3 mąki i krótko zmiksuj na minimalnych obrotach. Kolejno dodaj części mąki i delikatnie miksuj do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy, wyłóż rabarbarem i posyp cynamonem. Piecz przez około 45 minut aż do zrumienienia i suchego patyczka. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis