Ciasto z rabarbarem
Składniki
Ciasto- • 4 jajka
- • 1 szklanka drobnego cukru
- • 1 opakowanie cukru waniliowego
- • ½ szklanki oleju roślinnego
- • 240 mąki Basia Extra Wypiek
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- • 500g rabarbaru
- • ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, łodygi pokrój na ok 0,5 cm plasterki.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją góra-dół.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj aż powstanie gęsty, jasny krem (około 10min)
Następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas miksując.
Mąkę przesiej do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodaj około 1/3 mąki i krótko zmiksuj na minimalnych obrotach. Kolejno dodaj części mąki i delikatnie miksuj do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy, wyłóż rabarbarem i posyp cynamonem. Piecz przez około 45 minut aż do zrumienienia i suchego patyczka.
Smacznego.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!