Ciasto z truskawkami i rabarbarem

trudność: Bardzo łatwe
czas: 15 min.
porcje: >4 osób

Proste, ucierane ciasto idealne na lato.



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 2,5 szklanki Mąki Basia Tortowa Extra
  • • Kubeczek jogurtu naturalnego (180g)
  • • 2 łyżki cukru waniliowego
  • • 3/4 szklanki cukru
  • • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
  • • 2 łyżki mąki
  • • 1 łyżka masła
  • • 1 łyżka cukru
Dodatki
  • • Truskawki
  • • Łodyga rabarbaru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta
W misce połącz ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jogurt naturalny, jajka i olej. Wszystko wymieszaj z pomocą łyżki do połączenia składników. Przełoż ciasto na blachę o średnicy 26 cm lub 20x30 cm.
Przygotowanie dodatków
Łodygę rabarbaru dokładnie umyj i pokrój na kawałki o grubości ok, 1 cm. Truskawki pokrój na połówki. Rabarbar i truskawki rozłoż równomiernie na surowym cieście. W misce połącz ze sobą składniki kruszonki. Gotową kruszonką posyć ciasto.
Pieczenie ciasta
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Gotowe ciasto, po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem.

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis