Ciasto ze śliwkami

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: >4 osób

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm.


Basia

Składniki

Ciasto
  • • Mąka Basia Extra Wypiek
  • • masło
  • • cukier
  • • jajka
  • • skórka cytryny
  • • proszek do pieczenia
  • • śliwki

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białko na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i skórkę z cytryny, wymieszać. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ubitego masła z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Rozprowadzić ciasto równomiernie w przygotowanej tortownicy. Ułożyć na cieście śliwki pokrojone na pół, skórą do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tarta cytrynowa
Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Cytrynowa tarta z białą czekoladą

Chałka
Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

sprawdzony przepis na domową chałkę drożdżową

Jabłkowa tarta
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Tarta z jabłkami

Kruche ciasto z mrożonymi owocami
Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

kruche ciasto z mrożonymi owocami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis