Ciasto ze śliwkami

trudność: Średnie
czas: 45 min.
porcje: >4 osób

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm.


Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto
  • • Mąka Basia Extra Wypiek
  • • masło
  • • cukier
  • • jajka
  • • skórka cytryny
  • • proszek do pieczenia
  • • śliwki

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białko na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i skórkę z cytryny, wymieszać. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ubitego masła z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Rozprowadzić ciasto równomiernie w przygotowanej tortownicy. Ułożyć na cieście śliwki pokrojone na pół, skórą do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis