Ciasto ze śliwkami

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: 3 osoby

Składniki

Ciasto
  • • 300g mąki Basia Tortowej Orkiszowej
  • • 120g cukru
  • • 3 jajka
  • • 200ml jogurtu
  • • 100g masła
  • • szczypta kardamonu
  • • 2 łyżki miodu
  • • 5g (1 łyżeczka) sody
dodatki
  • • 500g śliwek
  • • cukier puder - wg. potrzeb

Sposób przygotowania:

Ciasta ze śliwkami
Pierwszym krokiem jest roztopienie i pozostawienie do ostudzenia masła. W osobnej misce umieść mąkę, sodę, jogurt, wcześniej przygotowane, ostudzone masło, cukier, miód, jajka oraz kardamon. Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała spójna konsystencja. Przygotowane ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta i ułóż śliwki. Ciasto umieść w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (piecz bez termoobiegu, gór dół). Czas pieczenia ciasta to ok. 30 minut. Gdy ciasto będzie upieczone wystudź je i oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis