Ciasto ze śliwkami
Składniki
Ciasto- • Mąka Basia Extra Wypiek
- • masło
- • cukier
- • jajka
- • skórka cytryny
- • proszek do pieczenia
- • śliwki
Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białko na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i skórkę z cytryny, wymieszać. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ubitego masła z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Rozprowadzić ciasto równomiernie w przygotowanej tortownicy. Ułożyć na cieście śliwki pokrojone na pół, skórą do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Mogą Cię zainteresować

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
30 min.
>4 osób
Miękkie pierniczki

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Proste w przygotowaniu muffinki z jabłkiem i cynamonem. Idealne na jesień, stanowią ciekawą alternatywę klasycznej szarlotki.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!