Domowe drożdżówki
Składniki
Ciasto- • 20g drożdży
- • 100 ml letniego mleka
- • 1 łyżka cukru
- • 450 g Mąki Basia Extra Wypiek
- • 1 jajko
- • 70 g masła
- • 110 g cukru
- • Białko do posmarowania bułek
- • 250g tłustego twarogu
- • 1 żółtko
- • 1 łyżka masła
- • Łyżeczka cukru
- • Maliny/żurawina/wiśnie wedle uznania
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w mleku,
dodaj cukier, łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na ok 20 min do wyrośnięcia zaczynu.
W między czasie zmiksuj twaróg z żółtkiem, cukrem i masłem.
Pozostałą mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone masło, jajko i wlej zaczyn. Wyrób gładkie i lśniące ciasto. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski i przykryj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób i podziel na 9 lub 12 części. Z każdego kawałka wyrób kulkę układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odpowiednie odstępy-drożdżówki jeszcze urosną) W każdej bułeczce zrób wgłębienie i nałóż twaróg oraz wybrany owoc. Wierzch bułeczek wysmaruj roztrzepanym białkiem jaja. Bułeczki pozostaw na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!