Drożdżówki z cynamonem

trudność: Średnie
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Proporcje na 8 drożdżówek.
  • • 250 g Mąki Basi Tortowej
  • • 5 g drożdży świeżych
  • • 80 ml mleka
  • • 50 g cukru
  • • 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • • 1 jajo do ciasta i 1 do posmarowania bułek
  • • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy soli na drożdże. Wyrabiamy lekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie odgazowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis