Drożdżówki z serem

trudność: Trudne
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Puszyste ciastka z serowym nadzieniem


Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Rozczyn
  • • 2 łyżki mąki Basia Tortowa Extra
  • • drożdże
  • • mleko
  • • łyżka cukru
Ciasto
  • • mąka Basia Extra Wypiek
  • • cukier
  • • sól
  • • jajko
Nadzienie
  • • twaróg
  • • mleko
  • • 1/4 szklanki cukru
  • • 1 i 1/2 łyżeczki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Rozczyn
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Ciasto
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na sztywną pianę białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać lekko podgrzane masło i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny.
Nadzienie
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera. Z gotowego ciasta formować kule. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 – 30 minut do napuszenia. Za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego 2 łyżki nadzienia. Gotowe drożdżówki posmarować jajem. Drożdżówki włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez 20 minut.

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis