Drożdżówki z serem
Składniki
Rozczyn- • 2 łyżki mąki Basia Tortowa Extra
- • drożdże
- • mleko
- • łyżka cukru
- • mąka Basia Extra Wypiek
- • cukier
- • sól
- • jajko
- • twaróg
- • mleko
- • 1/4 szklanki cukru
- • 1 i 1/2 łyżeczki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Rozczyn
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Ciasto
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na sztywną pianę białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać lekko podgrzane masło i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny.
Nadzienie
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera. Z gotowego ciasta formować kule. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 – 30 minut do napuszenia. Za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego 2 łyżki nadzienia. Gotowe drożdżówki posmarować jajem. Drożdżówki włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez 20 minut.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Aksamitne naleśniki

Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z czekoladą
Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Łatwe
30 min.
4 osoby
Fondant czekoladowy
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!