Eklerki

Składniki

eklerki
  • • 125g masła
  • • 1 szklanka wody
  • • 1 szklanka mąki Basia Extra Wypiek
  • • 5 jajek
  • • Bita śmietana

Sposób przygotowania:

ciastek
W garnku roztop masło na wolnym ogniu, dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski i ostudź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką 2 cm. Wyciskaj ok 7 cm paski ciasta zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Eklerki piecz przez ok 22 min aż się zrumienią. Nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło. Upieczone eklerki wystudź na kratce, a następnie przekrój i przełóż wcześniej przygotowaną bitą śmietaną. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis