Eklerki

Składniki

eklerki
  • • 125g masła
  • • 1 szklanka wody
  • • 1 szklanka mąki Basia Extra Wypiek
  • • 5 jajek
  • • Bita śmietana

Sposób przygotowania:

ciastek
W garnku roztop masło na wolnym ogniu, dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski i ostudź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką 2 cm. Wyciskaj ok 7 cm paski ciasta zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Eklerki piecz przez ok 22 min aż się zrumienią. Nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło. Upieczone eklerki wystudź na kratce, a następnie przekrój i przełóż wcześniej przygotowaną bitą śmietaną. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis