Eklerki
Składniki
eklerki- • 125g masła
- • 1 szklanka wody
- • 1 szklanka mąki Basia Extra Wypiek
- • 5 jajek
- • Bita śmietana
Sposób przygotowania:
ciastek
W garnku roztop masło na wolnym ogniu, dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski i ostudź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką 2 cm. Wyciskaj ok 7 cm paski ciasta zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Eklerki piecz przez ok 22 min aż się zrumienią. Nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło.
Upieczone eklerki wystudź na kratce, a następnie przekrój i przełóż wcześniej przygotowaną bitą śmietaną.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!