Eklerki

Składniki

eklerki
  • • 125g masła
  • • 1 szklanka wody
  • • 1 szklanka mąki Basia Extra Wypiek
  • • 5 jajek
  • • Bita śmietana

Sposób przygotowania:

ciastek
W garnku roztop masło na wolnym ogniu, dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski i ostudź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką 2 cm. Wyciskaj ok 7 cm paski ciasta zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Eklerki piecz przez ok 22 min aż się zrumienią. Nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło. Upieczone eklerki wystudź na kratce, a następnie przekrój i przełóż wcześniej przygotowaną bitą śmietaną. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis