Eklerki

Składniki

eklerki
  • • 125g masła
  • • 1 szklanka wody
  • • 1 szklanka mąki Basia Extra Wypiek
  • • 5 jajek
  • • Bita śmietana

Sposób przygotowania:

ciastek
W garnku roztop masło na wolnym ogniu, dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do miski i ostudź. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką 2 cm. Wyciskaj ok 7 cm paski ciasta zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Eklerki piecz przez ok 22 min aż się zrumienią. Nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło. Upieczone eklerki wystudź na kratce, a następnie przekrój i przełóż wcześniej przygotowaną bitą śmietaną. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Miękkie pierniczki
Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Przepis na miękkie świąteczne pierniki

Miękkie pierniczki
Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Średnie
30 min.
>4 osób

Miękkie pierniczki

Przepis na miękkie święteczne pierniki

Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Proste w przygotowaniu muffinki z jabłkiem i cynamonem. Idealne na jesień, stanowią ciekawą alternatywę klasycznej szarlotki.

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami
Łatwe
30 min.
2 osoby

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Łatwe
30 min.
2 osoby

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Domowy makaron tagliatelle w kremowym, śmietanowym sosie z kurczakiem i pieczarkami.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis