Fondant czekoladowy
Składniki
Masa czekoladowa- • 100 gram Mąki Basi Tortowej Extra
- • 100 gram gorzkiej czekolady
- • 100 gram cukru pudru
- • 100 gram masła
- • 2 jajka
- • 2 zółtka
- • Kakao do posypania foremek
- • 25 gram ciepłego masła do posmarowania foremek
- • Opcjonalnie: lody waniliowe, sezonowe owoce
Sposób przygotowania:
Przygotowanie foremek
Foremki do pieczenia (mogą być silikonowe) posmaruj masłem, następnie oprósz kakao, do całkowitego pokrycia warstwy masła, w celu uniknięcia przywierania.
Przygotowanie fondantów
Masło pokrój w kosteczkę, czekoladę posiekaj w drobne kawałki. Całość rozpuść w kąpieli wodnej, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. W osobnej misce ubij jajka z żółtkami i cukrem pudrem, do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do masy jajecznej, wlej rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszaj z pomocą łyżki/szpatułki. Dodaj mąkę i ponownie delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Gotową masę rozłóż równomiernie do foremek (pozostaw ok 1 cm miejsca do wyrośnięcia) i wstaw do lodówki na około 20 minut. Piecz około 10 minut w 200 stopniach, aż wierzchołki utworzą skórkę i zaczną odchodzić od boków foremek (czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkosci foremki). Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty.
Podanie
Fondant delikatnie wyjmij z foremki z pomocą noża stołowego. Przełóż na talerz. Możesz podać z kulką lodów waniliowych i sezonowymi owocami. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!