Jabłecznik
Składniki
Ciasto- • 200g Mąki Basi Tortowej Extra
- • szczypta soli
- • 110g pokrojone w kostkę zimne masło
- • 2-3 łyżki zimnej wody
- • 1,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
- • 2 łyżki soku z cytryny
- • 110g cukru
- • 4 - 6 łyżek zimnej wody
- • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- • 25g masła
- • Mleko do glazury
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania jabłecznika
Umieścić mąkę, zimne masło i sól do dużej, suchej miski. Rozcierać masło z mąką opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Trzeba mieszać dosyć szybko, żeby ciasto pozostało zimne. Dodać do ciasta wodę i za pomocą zimnego noża mieszać aż wszystkie składniki połączą się razem. Jeśli ciasto będzie wydawało się zbyt suche, dodać więcej zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Jabłka z sokiem z cytryny i z wodą dusić w dużym garnku, aż będą miękkie. Do gotowanych jabłek dodać cukier i cynamon. Zdjąć z ognia, dodać masło i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować połowę ciasta. Wyłożyć nim formę do tortu, następnie rozprowadzić na nim ostudzone ugotowane jabłka. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie. Niewielką ilością zimnej wody wysmarować brzegi ciasta i ścisnąć krawędzie (może być za pomocą widelca dla ładniejszej dekoracji). Na wierzchu placka pędzelkiem rozprowadzić mleko i piec w górnej części gorącego pieca przez 20 – 25 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!