Jabłecznik

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 200g Mąki Basi Tortowej Extra
  • • szczypta soli
  • • 110g pokrojone w kostkę zimne masło
  • • 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
  • • 1,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • • 2 łyżki soku z cytryny
  • • 110g cukru
  • • 4 - 6 łyżek zimnej wody
  • • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • • 25g masła
  • • Mleko do glazury

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania jabłecznika
Umieścić mąkę, zimne masło i sól do dużej, suchej miski. Rozcierać masło z mąką opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Trzeba mieszać dosyć szybko, żeby ciasto pozostało zimne. Dodać do ciasta wodę i za pomocą zimnego noża mieszać aż wszystkie składniki połączą się razem. Jeśli ciasto będzie wydawało się zbyt suche, dodać więcej zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Jabłka z sokiem z cytryny i z wodą dusić w dużym garnku, aż będą miękkie. Do gotowanych jabłek dodać cukier i cynamon. Zdjąć z ognia, dodać masło i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować połowę ciasta. Wyłożyć nim formę do tortu, następnie rozprowadzić na nim ostudzone ugotowane jabłka. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie. Niewielką ilością zimnej wody wysmarować brzegi ciasta i ścisnąć krawędzie (może być za pomocą widelca dla ładniejszej dekoracji). Na wierzchu placka pędzelkiem rozprowadzić mleko i piec w górnej części gorącego pieca przez 20 – 25 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis