Jogurtowy mazurek

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Składniki

Ciasto
  • • 300 g Basi Extra Wypiek
  • • 150 g jogurtu naturalnego
  • • 200 g cukru
  • • 150 g oleju roślinnego
  • • 3 jajka
  • • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • • olejek waniliowy
  • • 1 słoiczek dowolnego dżemu
Lukier
  • • ½ cytryny
  • • ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Jogurt, olej, jajka i olejek waniliowy wlewamy do miski i mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do mąki, mieszamy łyżką (nie mikserem), następnie wylewamy do prostokątnej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po ostudzeniu kroimy ciasto na 2 lub 3 części i przekładamy dżemem. Ciasto dekorujemy lukrem, który można przygotować dodając powoli cukier puder do wyciśniętego soku z cytryny.

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis