Jogurtowy mazurek

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Składniki

Ciasto
  • • 300 g Basi Extra Wypiek
  • • 150 g jogurtu naturalnego
  • • 200 g cukru
  • • 150 g oleju roślinnego
  • • 3 jajka
  • • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • • olejek waniliowy
  • • 1 słoiczek dowolnego dżemu
Lukier
  • • ½ cytryny
  • • ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Jogurt, olej, jajka i olejek waniliowy wlewamy do miski i mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do mąki, mieszamy łyżką (nie mikserem), następnie wylewamy do prostokątnej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po ostudzeniu kroimy ciasto na 2 lub 3 części i przekładamy dżemem. Ciasto dekorujemy lukrem, który można przygotować dodając powoli cukier puder do wyciśniętego soku z cytryny.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis