Karnawałowe faworki
Składniki
Ciasto- • 500 g mąki Basi Tortowej Extra
- • 8 żółtek
- • ¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- • 2 łyżki cukru pudru
- • 1/4 łyżeczki soli
- • 1 łyżka spirytusu
- • Smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Z suchych składników (mąka, cukier puder oraz sól) usypujemy kopiec, w którym zamieszczamy żółtka ze spirytusem. Śmietanę dodajemy stopniowo, aby uzyskać gęste i zwarte ciasto. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je obić, dzięki czemu ciasto będzie pulchne i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować i kroić nożykiem do pizzy na paski np. 2cmx10 cm. Paski nacinamy po środku, a następnie przekładamy jeden koniec ciasta, by uformować kształt faworka.
Faworki smażymy w gorącym rozpuszczonym smalcu ok. 1 minutę z każdej strony. Usmażone, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!