Karnawałowe faworki

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Tradycyjny przepis na karnawałowe faworki



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 500 g mąki Basi Tortowej Extra
  • • 8 żółtek
  • • ¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • • 2 łyżki cukru pudru
  • • 1/4 łyżeczki soli
  • • 1 łyżka spirytusu
  • • Smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Z suchych składników (mąka, cukier puder oraz sól) usypujemy kopiec, w którym zamieszczamy żółtka ze spirytusem. Śmietanę dodajemy stopniowo, aby uzyskać gęste i zwarte ciasto. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je obić, dzięki czemu ciasto będzie pulchne i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować i kroić nożykiem do pizzy na paski np. 2cmx10 cm. Paski nacinamy po środku, a następnie przekładamy jeden koniec ciasta, by uformować kształt faworka. Faworki smażymy w gorącym rozpuszczonym smalcu ok. 1 minutę z każdej strony. Usmażone, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis