Karnawałowe faworki

trudność: Łatwe
czas: 30 min.
porcje: >4 osób

Tradycyjny przepis na karnawałowe faworki



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 500 g mąki Basi Tortowej Extra
  • • 8 żółtek
  • • ¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • • 2 łyżki cukru pudru
  • • 1/4 łyżeczki soli
  • • 1 łyżka spirytusu
  • • Smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Z suchych składników (mąka, cukier puder oraz sól) usypujemy kopiec, w którym zamieszczamy żółtka ze spirytusem. Śmietanę dodajemy stopniowo, aby uzyskać gęste i zwarte ciasto. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je obić, dzięki czemu ciasto będzie pulchne i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować i kroić nożykiem do pizzy na paski np. 2cmx10 cm. Paski nacinamy po środku, a następnie przekładamy jeden koniec ciasta, by uformować kształt faworka. Faworki smażymy w gorącym rozpuszczonym smalcu ok. 1 minutę z każdej strony. Usmażone, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis