Makowiec zawijany

trudność: Trudne
czas: >90 min.
porcje: 4 osoby

Składniki

Ciasto
  • • 500 g mąki Basia Extra Wypiek
  • • 200 g cukru
  • • 150 g masła
  • • 3 jaja
  • • 250 ml mleka
  • • 30 g drożdży
Nadzienie
  • • 500 g maku
  • • 50 g rodzynków
  • • 20 g skórki pomarańczowej
  • • 1 olejek migdałowy
  • • 2 jaja
  • • 200 g cukru
  • • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Nadzienie
Mak namoczyć w wodzie na 12 godzin. Odcedzony wrzucić na kilka minut do gotującej się wody, dobrze osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach lub utrzeć w donicy. Do rondla włożyć masło, mak, rodzynki, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i smażyć kilka minut, mieszając. Gdy trochę przestygnie, wbić jaja, wsypać cukier i wymieszać, dodając olejek.
Ciasto
Resztę masła utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, jaja i drożdże uprzednio rozdrobnione w mleku. Gdy masa jest dobrze wyrobiona, wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć połowę ciasta, rozpłaszczyć wałkiem na grubość 1 cm i posmarować białkiem. Na tak przygotowane ciasto włożyć połowę maku (równomierną warstwą), posmarować białkiem i zwinąć ciasto podwijając brzeg placka i oba końce pod spód strucli. Z drugą połową ciasta i maku postąpić tak samo.
Pieczenie
trucle ułożyć na natłuszczonej blasze, przedzielić natłuszczonym papierem, aby się nie skleiły i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy trochę podrosną, posmarować z wierzchu stopionym masłem i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przy końcu pieczenia (próba patyczkiem) zwiększyć temperaturę piekarnika, aby strucle ładnie się przyrumieniły. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis