Mango muffinki
Składniki
Ciasto- • 120g masła
- • 170 g cukru
- • 3 jajka
- • 280 g mąki Basia Tortowa Extra
- • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 2 łyżki kakao
- • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- • 170 g gęstego jogurtu naturalnego
- • Sok i skórka z połowy cytryny
- • 800 g mascarpone
- • 200g śmietany 18%
- • 6 łyżek cukru pudru
- • Pokrojone na plasterki dojrzałe mango
Sposób przygotowania:
Ciasto
Masło i cukier utrzyj mikserem aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Wciąż miksując dodawaj kolejno jajka .Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sok i skórkę z cytryny. Miksuj aż do połączenia składników. Dodaj jogurt naturalny i miksuj jeszcze przez chwilkę. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i równo rozdziel pomiędzy nie ciasto – powinno wyjść około 12-14 babeczek. Babeczki piecz przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 165 stopni góra dół, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź muffinki, a w między czasie przygotuj krem.
Krem
Serek mascarpone szybko zmiksuj z cukrem pudrem i śmietaną – pamiętaj, aby składniki były prosto z lodówki. Posmaruj kremem wystudzone babeczki, a na wierzchu dodaj pokrojone na plasterki dojrzałe, soczyste mango.
Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!