Miękkie pierniczki
Składniki
Ciasto- • 50 dag Mąki Basi Tortowej
- • 2 łyżeczki sody
- • 15 dag cukru
- • 15 dag miodu
- • 15 dag masła
- • 2 żółtka
- • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe
W rondelku skarmelizować cukier – 10 dag cukru z ¼ szklanki wody rozpuścić na średnim ogniu. Do dużego naczynia przesiać mąkę z sodą, dodać masło i za pomocą noża posiekać ciasto. Gorący karmel zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać za pomocą trzepaczki. Odstawić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do przestudzonej masy karmelowo-miodowej dodać przyprawę korzenną, utarte żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki i ponownie posiekać za pomocą noża. Następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części. Odstawić do lodówki na pół godziny – schłodzone lepiej się wałkuje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdą część ciasta po kolei rozwałkować na odpowiednią dla siebie grubość, wyciąć ciasteczka, następnie wyjąć kolejną część ciasta. Czynność powtarzać aż wykorzystamy całe ciasto. Wycinać ulubione kształty. Uważać by na pierniczkach nie było mąki – inaczej będą twarde. Piec w nagrzanym piekarniku 7 – 10 minut. Najlepiej do nich zaglądać – mogą już po 5 minutach być upieczone. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Mogą Cię zainteresować

Średnie
30 min.
2 osoby
Tagliatelle z borowikami

Łatwe
60 min.
>4 osób
Chleb z ziarnami

Łatwe
75 min.
>4 osób
Jabłecznik

Trudne
>90 min.
>4 osób
Barszcz z uszkami
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.