Miękkie pierniczki
Składniki
Ciasto piernikowe- • 50 dag Mąki Basia do Pierniczków
- • 2 łyżeczki sody
- • 15 dag cukru
- • 15 dag miodu
- • 15 dag masła
- • 2 żółtka
- • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe
W rondelku skarmelizować cukier – 10 dag cukru z ¼ szklanki wody rozpuścić na średnim ogniu. Do dużego naczynia przesiać mąkę z sodą, dodać masło i za pomocą noża posiekać ciasto. Gorący karmel zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać za pomocą trzepaczki. Odstawić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do przestudzonej masy karmelowo-miodowej dodać przyprawę korzenną, utarte żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki i ponownie posiekać za pomocą noża. Następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części. Odstawić do lodówki na pół godziny – schłodzone lepiej się wałkuje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdą część ciasta po kolei rozwałkować na odpowiednią dla siebie grubość, wyciąć ciasteczka, następnie wyjąć kolejną część ciasta. Czynność powtarzać aż wykorzystamy całe ciasto. Wycinać ulubione kształty. Uważać by na pierniczkach nie było mąki – inaczej będą twarde. Piec w nagrzanym piekarniku 7 – 10 minut. Najlepiej do nich zaglądać – mogą już po 5 minutach być upieczone. Dowolnie udekorować.
Mogą Cię zainteresować

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
30 min.
>4 osób
Miękkie pierniczki

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Proste w przygotowaniu muffinki z jabłkiem i cynamonem. Idealne na jesień, stanowią ciekawą alternatywę klasycznej szarlotki.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!