Muffinki z truskawkami
Składniki
Ciasto- • 225 g mąki tortowej extra
- • 125 g cukru
- • 1 jajko
- • 180 ml mleka
- • 50 ml płynnego masła
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • Pół szklanki drobno pokrojonych truskawek
- • 225 ml śmietany kremówki 36%
- • 75 g truskawek
- • 1 łyżka cukru
- • 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Masa na muffiny
Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie je delikatnie łączymy (nie używamy miksera). Na koniec dodajemy truskawki i wypełniamy foremki do ¾ objętości.
Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Krem truskawkowy
Blendujemy truskawki, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodajemy cukier. Łączymy śmietanę z truskawkami i wlewamy przestudzoną galaretkę (o konsystencji kisielu). Masę wkładamy do lodówki, po lekkim stężeniu dekorujemy muffiny.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!