Muffinki z truskawkami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Muffinki z truskawkami



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 225 g mąki tortowej extra
  • • 125 g cukru
  • • 1 jajko
  • • 180 ml mleka
  • • 50 ml płynnego masła
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • Pół szklanki drobno pokrojonych truskawek
Krem
  • • 225 ml śmietany kremówki 36%
  • • 75 g truskawek
  • • 1 łyżka cukru
  • • 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Masa na muffiny
Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie je delikatnie łączymy (nie używamy miksera). Na koniec dodajemy truskawki i wypełniamy foremki do ¾ objętości. Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Krem truskawkowy
Blendujemy truskawki, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodajemy cukier. Łączymy śmietanę z truskawkami i wlewamy przestudzoną galaretkę (o konsystencji kisielu). Masę wkładamy do lodówki, po lekkim stężeniu dekorujemy muffiny.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis