Muffinki z truskawkami

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Muffinki z truskawkami



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto
  • • 225 g mąki tortowej extra
  • • 125 g cukru
  • • 1 jajko
  • • 180 ml mleka
  • • 50 ml płynnego masła
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • Pół szklanki drobno pokrojonych truskawek
Krem
  • • 225 ml śmietany kremówki 36%
  • • 75 g truskawek
  • • 1 łyżka cukru
  • • 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Masa na muffiny
Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie je delikatnie łączymy (nie używamy miksera). Na koniec dodajemy truskawki i wypełniamy foremki do ¾ objętości. Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Krem truskawkowy
Blendujemy truskawki, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodajemy cukier. Łączymy śmietanę z truskawkami i wlewamy przestudzoną galaretkę (o konsystencji kisielu). Masę wkładamy do lodówki, po lekkim stężeniu dekorujemy muffiny.

Mogą Cię zainteresować

Jagodzianki z maślaną kruszonką
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jagodzianki z maślaną kruszonką

Proste do zrobienia jagodzianki z maślaną kruszonką.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Proste, ucierane ciasto idealne na lato.

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis