Naleśniki - grzyby i szpinak

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Klasyczny, postny przepis obiadowy


Mąka Basia Wrocławska

Składniki

Ciasto
  • • 2 szklanki mleka
  • • 1 i 1/4 szklanki Mąki Basi Wrocławskiej
  • • 1 jajko
  • • 1 łyżka oleju
Nadzienie
  • • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • • Około 400 g świeżych grzybów pokrojonych w cienkie plasterki
  • • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
  • • 1 łyżka świeżego tymianku
  • • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
  • • sól i pieprz do smaku
  • • 100 g startego sera mozzarella
  • • 100 g świeżego szpinaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki - grzyby i szpinak
Ciasto smażyć na wolnym ogniu, z obu stron, na suchej patelni (nie potrzeba tłuszczu, olej jest w cieście). Usmażone odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika), żeby nie ostygły. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu mieszając przez około 10 minut. Dodać natkę pietruszki, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Smażyć przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojony szpinak i dusić pod przykryciem około 2 minuty. Odkryć i dodać ser i poczekać aż się rozpuści. Nadziewać naleśniki i podawać na ciepło.

Mogą Cię zainteresować

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą
Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Średnie
90 min.
4 osoby

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

Ciasto z porzeczkowym dżemem i bezą

wideo
Rolada biszkoptowa
Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Średnie
45 min.
2 osoby

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami.

Bułki do burgerów
Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Łatwe
90 min.
>4 osób

Bułki do burgerów

Burgery z samodzielnie wypieczony bułkami! Do tego ugrillowane mięso lub w wersji wege ser halloumi i ulubione warzywa!

Muffiny z borówkami
Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Łatwe
60 min.
3 osoby

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis