Naleśniki - grzyby i szpinak
Składniki
Ciasto- • 2 szklanki mleka
- • 1 i 1/4 szklanki Mąki Basi Wrocławskiej
- • 1 jajko
- • 1 łyżka oleju
- • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- • Około 400 g świeżych grzybów pokrojonych w cienkie plasterki
- • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
- • 1 łyżka świeżego tymianku
- • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
- • sól i pieprz do smaku
- • 100 g startego sera mozzarella
- • 100 g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
Naleśniki - grzyby i szpinak
Ciasto smażyć na wolnym ogniu, z obu stron, na suchej patelni (nie potrzeba tłuszczu, olej jest w cieście). Usmażone odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika), żeby nie ostygły. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu mieszając przez około 10 minut. Dodać natkę pietruszki, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Smażyć przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojony szpinak i dusić pod przykryciem około 2 minuty. Odkryć i dodać ser i poczekać aż się rozpuści. Nadziewać naleśniki i podawać na ciepło.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!