Owocowy torcik

trudność: Łatwe
czas: 60 min.
porcje: 2 osoby

Owocowy torcik



Basia

Składniki

Biszkopt
  • • 200 g mąki Basi Tortowa Extra
  • • 50 g mąki ziemniaczanej
  • • 5 dużych jaj
  • • 150 g cukru
  • • Szczypta soli
Pianka
  • • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30-45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Pianka
Galaretkę rozrobić i pozostawić do delikatnego wystudzenia. Mleko skondensowane przelać do miski oraz ubijać, aż stanie się puszyste, a następnie dodać delikatnie stężoną galaretkę i ponownie zmiksować. Gdy składniki się połączą , wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie udekorować dowolnymi owocami.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis