Pączki ptysiowe

trudność: Trudne
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Małe pączki z ptysiowego ciasta



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 3 szklanki Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 2 szklanki wody
  • • 1 szklanka roztopionego masła
  • • 4 jaja
  • • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Do wrzącej wody z roztopionym masłem wsypać mąkę i mieszając dobrze zaparzyć. Po ostygnięciu wbijać po jednym jajku nadal mieszając, mieszać tak długo, aż ciasto będzie trzymać się łyżki. Na rozgrzany tłuszcz wykładać łyżką ciasto i smażyć. Po usmażeniu wyjmować pączki łyżką i odkładać na ręcznik papierowy do osączenia. Najlepiej podawać na ciepło z sosem czekoladowym lub owocowym. Można też tradycyjnie posypać pączki cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis